Minimál II – 47 Labs Shigaraki erősítő

Van nekem ugye egy imádnivaló és tagadhatatlanul japán CD-játszóm, és hozzá D/A-átalakítóm. A múltkor egy kicsit gyengélkedett, ezért átesett egy komplett mechanikacserén. Egész vicces összegbe került a belevaló Sanyo szerkezet, amit már a híres Lampizator, Lukasz Fikus is felfedezett magának. Akinek van kedve a lengyel csövesítőhöz hasonlóan ilyen deszka CD-futóművet építeni, annak csak ajánlani tudom, három komolyabb hamburgeres menü árából megvan a hozzávaló.

És van úgy, hogy az embernek szerencséje van. Nem is kicsi. Valaki ugyanis megkeresett, hogy ő vett egy 47 Lab Shigaraki erősítőt, de nem ilyenre gondolt, na és képzeljem el, hogy ott ráadásul 110 volt jön a konnektorokból, micsoda pofátlanság, neki ez így nem jó, nem kell-e nekem. És mondott hozzá egy olyan árat, hogy csak csuklottam hozzá. Az angol erre azt mondja, hogy szinte lopás megvenni, hát majdnem az volt.

Szóval most nekem van egy különösen hírhedt erősítőm. Pontosabban a különösen hírhedt erősítő kistestvére. Merthogy micsoda dolog egy 15 dolláros IC-re építeni egy 3000 dolláros erősítőcskét, micsoda ár-érték aránytalanság, micsoda lehúzás. Ezek után a Gaincard elektronikával foglakozók ezreit késztette arra, hogy megépítsék a saját Gainclone másolatukat. Ez világszerte kedvelt elfoglaltság lett. Nekem is volt szerencsém hazai változatokhoz. És egyáltalán nem értettem. Kimura mester eredeti darabja ugyanis zseniálisan egyszerű. Egy fém dobozka, aprócska csatlakozók, odabenn egy körömnyi áramköri lapon egy IC, meg valami minimális alkatrészek. Na de a hazai másolatok drabális óriások voltak, nem ilyen szép minimál, lábtól lábig szerelt szerkezetek. Furán is szóltak, egyik sem jutott közelébe az eredetinek, mindenféle különös felrakódások gerjedeztek a hangjukban.

Szóval én meg pofátlanul olsón megszereztem egy Shigaraki erősítőt. Ez az első hifiberendezésem, amire a feleségem azt mondta: de legalább jól néz ki. Tényleg. Egy elegáns kis fém doboz, mintha egy különleges kiadású CD-tok lenne. Az elején fenn két kapcsoló, amiket úgy szeretek. Ha mindkettő felfelé áll, akkor az egyes bemenetre kötött forrás szól, ha a fentit lefelé kapcsoljuk, akkor a második, és ha mindhárom a padló felé néz, akkor a harmadik. Alatta a hangerőszabályzó. Ez egy olyan tolópotméter, ami inkább keverőasztalokban, DJ-pultokban megszokott, nem hifitermékekben. Alul még egy kétállású kapcsoló, azzal lehet bekapcsolni a Shigarakit. Hátul három pár RCA-bemenet, egy pár kimenet, mert lehet csak előfokként is használni a szerkezetet, meg szorítós banán csatlakozók a hangszóróknak.

De ez csak az erősítő fele. Mert jár hozzá egy sokkal nagyobb, dögnehéz fémdoboz is. Ez a tápegység. Pontosabban egy hálózati trafó meg egy led. Nehéz, mint a sózsák, de igen bizalomgerjesztő kívül-belül.

Na és akkor lessünk be a Shigaraki belsejébe. Teljesen duál monó a felépítése. Egy csatorna egy-egy nyomtatott áramköri lapra van szerelve. Pontosabban felprütykölve, ráügyeskedve, odavarázsolva. Merthogy a körömnyi áramköri lapon van egy szintén népszerű LM 1875 IC, három ellenállás meg négy kondenzátor.

Ezek közül az egyik Wima-gyártmány, a másik három pedig illegalitásba vonult, ugyanis a gyártás során levágták róluk azt a kis műanyag ruhát, amiről kiderült volna, milyen az értékük és hol készültek. Igazán ez nem az álcázást, az áramkör reprodukálhatatlanságát szolgálja, hanem a hangminőséget. Ugyanis egyre többen tesznek így. A magyarázat az lenne, hogy ezeknek a kondenzátoroknak jól hallható saját rezonanciájuk van, és ezt lehet csökkenteni a pucérrá tétellel. Aztán van még némi drót is a Shigarakiban, szigorúan egyeres, viszonylag merev réz, ugyanolyan a tápellátásnak meg a jeleknek. És ennyi. Sehol nincsenek gigászi pufferkondik, asztallapnyi áramköri lapok. Csak durva egyszerűség.

Miután otthon fel vagyok készülve 110 voltos szerkezetek üzemeltetésére, gyorsan a helyérre tettem az erősítőt, összedrótoztam Audio Note ezüstökkel, és feltettem egy Sade lemezt.

Nem kicsit kerekedett el a szám, amikor meghallottam az első hangokat. A Shigaraki szinte teljes antitézise az Audio Innovations 300-as erősítőmnek. Itt aztán nincs semmi csövezés. Nincs semmi lila köd. Semmi túlbuzgalom. Viszont van egy olyan letisztult, lényegre törő hangzás, ami akkor is magába von, ha elsőre nem tetszik. De közben nem jegesen hideg a tónus, nem arról van szó, hogy ez a Sade csaj idejön, azt’ megmondja a tutit nagy hangerőn, mint ahogy sok-sok, igazán csak a hangerejével hódító erősítő csinálja, hanem szépen kiteszi egy egyedi hangulatú színpadra, és utána eltüntet egy csomó, zavarónak tűnő dolgot, ami miatt nem lehetne tökéletesen koncentrálni erre a remek énekes csajra.

A hangerőszabályzó

Fura mód pont azt csinálta, mint a Yamamoto erősítő. Egyszerűen arra kényszerített, hogy újra hallgassam a lemezeim. Mert megváltoztatja a zenék arányait, a zenészek helyzetét, a hangsúlyokat, a finomságokat. És ez remek dolog. Hogy aztán igaza van-e a Shigarakinak, nem tudom. Az biztos, hogy az AI 300-as egy csalós, de remekül trükköző erősítő. Szerintem a Shigaraki is. A Klonedo is ámít, van jól érezhető karaktere, egyénisége. Én meg pokoli szerencsés fickó vagyok, mert esténként cserélgethetek közöttük. Hiszen milyen izgalmas lenne egyszer meghallgatni Slash-t, ha egyszer nem egy ilyen Les Paul-szerű gitáron játszana, hanem valami Stratocasteren, Alex Van Halen nem Ludwig dobokon nyomná egyszer, hanem mondjuk Gretsch-en, ha Rolla János nem Guarnerin húzná, hanem Stradivarin?

Csitt-csatt – mondja a kapcsoló

9 thoughts on “Minimál II – 47 Labs Shigaraki erősítő

  1. Szép napot!

    Szívesen felvenném veled a kapcsolatot, szívesen elbeszélgetnék veled ezekről a dolgokról. Tetszik a blogod.

    Ãœdv, Peti

  2. érdekelne, milyen kütyüvel illeszted a 110V-os készülékeket a hazai hálózathoz

  3. Helló!Kiváncsi lennék rá,hogy hogyan szól a 1875 ic!Azt hallottam,hogy jobban szól,mint az lm 3875-ös!Amúgy elolvastam ezt az oldalt,ás úgy döntöttem,hogy építek egy 1875-ös gainclon-t!Eszmélelten amiket írsz,ás szinte hihetetlen számomra,hogy ez a kis ic azzal a pár alkatrésszel milyen hangminőségre képes!
    Lehet,hogy túl nagy kérés,amit kérek,de nem tudod véletlenül az alkatrészek értékeit!
    Azt tudom,hogy a zobel 10 ohm,ás 10nf.
    A visszacsatolás 22kohm+680ohm a földre.
    A bemeneti kondenzátor kapacítását nem tudom!
    Nagyon megköszönném,has segítenél!
    Tisztelettel:Kovács Roland

    1. Sajnos nem tudom az alkatrészek értékeit, minden jelzés el lett távolítva róluk. Viszont hallottam több Gainclone-t is és egy dologban megegyeztek. Nagyon távol állt a hangjuk az eredetitől. Ja és mindegyik túl volt bonyolí­tva, főleg a tápegységnél.

  4. Helló!Akkor ezeket a képeket nem is te raktad fel?Mert a kondenzátorra is rá van írva hogy 0,01 uf,és az ellenállásokon is rajta vannak a jelzések! Érdekes,hogy az interneten keresgélve nem találok alkatrészadatokat a Gaincard,és a Shigaraki erősítőről!Pedig szerintem pont az alkatrészek ugyanazon értékeire lenne szükség, hogy ugyanúgy szóljon,de legalább hasonlóan!Ha nem így volna,akkor miért szedték le a netről a kapcsolásokat,és miért nem hozzák nyilvánosságra az alkatrészek értékeit!Azért,mert akkor senki sem fizetne ötszáz ezreket erősítőért,hanem házilag megépítené!
    Köszönöm válaszod!
    Tisztelettel:KR

    1. De, én csináltam a képeket, és ahogy látod, a kondenzátorokon nincs semmilyen felirat. A hasonlóság, meg az azonosan szólás pedig a hifiben gyakran sok-sok százezrekben, millió forintokban mérhető.

  5. Kedves Ear! Nagy örömmel olvasom a bejegyzéseidet. Az első soraid erről a lampizator fickórol azt sugallhatnák, hogy van valami érdeme a shigaraki clone létrehozásában.Ez nagyon nem így van, egy lengyel fórumon kezdtek el vele foglalkozni először ugyan, de nem ez a lampizátor „handabanda” fickó. Aki pedig felkarolta és elég sok energiát ölt bele, az Peter Daniel a diyaudio.com oldalról. Ezért linkként is relevánsabbnak tartanám ezt a kettőt:
    http://www.diyaudio.com/forums/digital-source/120229-finally-affordable-cd-transport-shigaclone-story.html
    http://studiozey.com/shigaclone/index.html
    Üdvözöllek és várom az újabb blogbejegyzéseid! János

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .